Arkeologët zbulojnë qytetin e lashtë në Egjipt

Arkeologët në Egjipt kanë zbuluar një qytet të madh, antik faraonik, i cili është fshehur pranë disa prej monumenteve më të famshme të vendit.
Qyteti u ndërtua të paktën 3,400 vjet më parë, gjatë sundimit të Amenhotep (ose Amenophis) III, një nga faraonët më të fuqishëm të Dinastisë 18, sipas Zahi Hawass, një arkeolog i njohur egjiptian që mbikëqyr gërmimin.
Shtatorin e kaluar, ekipi Hawass filloi kërkimin për një vend varrimi pranë Luxor. Por pas disa javësh punëtorët ranë mbi strukturat me tulla që shtriheshin në të gjitha drejtimet.
Gërmimi arkeologjik zbuloi një qytet të ruajtur mirë, me mure dhe dhoma pothuajse të paprekura të mbushura me mjete të përditshme, unaza, skela, enë qeramike shumëngjyrëshe dhe bazamente që mbanin simbolin Amenhotep.
“Rrugët e qytetit janë të rrethuara nga shtëpi; disa mure janë të larta tre metra,” tha Haëass.

Qyteti është i vendosur në bregun Perëndimor të Luxor, pranë Colossi të Memnon dhe Medinet Habou, tempulli i varrit të Faraonit Ramses III, një distancë e shkurtër nga Lugina e Mbretërve.
“Ky është një zbulim shumë i rëndësishëm,” tha Peter Lakovara, drejtor i Fondit Amerikan për Trashëgiminë e Lashtë Egjiptiane dhe Arkeologjinë. Gjendja e qytetit dhe numri i madh i objekteve që të kujton një qytet tjetër, të famshëm, ” është si një Pompei i lashtë egjiptian”.

Be the first to comment on "Arkeologët zbulojnë qytetin e lashtë në Egjipt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*