Kush e ndërtoi Kanalin e Suezit dhe pse?

Bllokimi i anijes Ever Given në Kanalin e Suezit gjatë javës së kaluar ka prodhuar shumë lajme dhe ka mahnitur botën, por në 15 vitet e para të jetës së saj – midis 1869 dhe 1884 – tre mijë anije u vendosën në rrugën ujore që lidh Mesdheun me Azinë.
Në atë kohë, kanali ishte një pjesë e gjerësisë dhe thellësisë që është tani dhe nga anijet do të kërkohej të prisnin që të tjerët të kalonin në gjire të ndërtuara posaçërisht çdo rreth 10 kilometra.
Një udhëtim tipik nga njëri skaj i kanalit në tjetrin ishte 40 orë, katër herë më shumë se sot.

/>\
Çfarëdo që ishte ende në veprim në vitin 775 pas Krishtit u plotësua nga Kalifati Abasid. Megjithëse inxhinierët venecianë dhe më vonë francezë diskutuan për ndërtimin e një kanali të ri deri në shekullin e XVIII-të, në mënyrë që të sfidonin portugezët, holandezët dhe anglezët në Lindjen e Largët, shumë pak u bë.
Me ardhjen e Napoleon Bonapartës, i cili gjatë kohës së qëndrimit në Egjipt shkoi për t’i vizituar mbetjet e kanalit antik. Ideja e tij çoi në më shumë sondazhe dhe skema për një kanal në vitet 1830 dhe 1850 derisa, në 1856, ajo u bë zyrtare, transmeton Telegrafi.
Një ndërmarrjeje franceze, Suez Canal Company, iu dha kanali për 99 vite me qira për operim pasi ta kishte ndërtuar.
Së pari, u shfrytëzuan punëtorë egjiptianë dhe më vonë evropianë gjersa terreni sfidues nënkuptonte që projekti përfundoi duke marrë kohë një dekadë dhe jo sesa ishte planifikuar – gjashtë vite. Më 17 nëntor 1869, Kanali i Suezit u hap zyrtarisht.

Fillimisht, projekti ishte në pronësi të francezëve dhe sunduesit të atëhershëm të Egjiptit, Said Pasha, por gjashtë vjet më vonë, Egjipti, përballë vështirësive financiare, nxori në shitje pjesën e tij të konsiderueshme. Kush i bleu menjëherë gjithë pjesën egjiptiane? Natyrisht, britanikët.
Egjipti vazhdoi të merrte vetëm përfitime financiare margjinale për rrugën ujore të ndërtuar në territorin e saj deri në vitin 1956, kur Gamal Abdel Nasser shtetëzoi Kanalin e Suezit.

Be the first to comment on "Kush e ndërtoi Kanalin e Suezit dhe pse?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*