Në çka u shndërruan 500 mijë bunkerët e Shqipërisë. Shikoni… (FOTO)

Gjigandi mediatik BBC ka udhëtuar drejt Shqipërisë, në fokus janë bunkerët e ndërtuar nga re/gjimi hoxhist. Fotografi Robert Hackman ka krijuar një katalog që dokumenton bunkerët që u ndërtuan në Shqipëri mes viteve 1975 dhe 1989 nga frika e Lu/ftës së Ftohtë.
Për sa i përket numrit ata kanë qenë rreth 500,000, ndërsa disa sot janë konvertuar në kafene, shtëpi, restorante, pishina, plevica, ura dhe rezervuarë uji. Gjatë viteve të pasigurta të Lu/ftës së Ftohtë, kur kombet u përgatiten për mundësinë e një lu/fte shk/atërruese bë/rthamore, dik/tatori shqiptar Enver Hoxha e “bindi” vendin se bota e jashtme dëshironte të përm/byste shtetin e tyre ko/munist. “Në vend që të prodhonin pengesa teknologjike, bunkerët u prodhuan në masë. Libri i Hackman-it, i quajtur Metamorfoza, tregon bunkerët siç shfaqen sot”, thuhet në artikull.
Për sa i përket numrit ata kanë qenë rreth 500,000, ndërsa disa sot janë konvertuar në kafene, shtëpi, restorante, pishina, plevica, ura dhe rezervuarë uji. Gjatë viteve të pasigurta të Lu/ftës së Ftohtë, kur kombet u përgatiten për mundësinë e një lu/fte shk/atërruese bë/rthamore, dik/tatori shqiptar Enver Hoxha e “bindi” vendin se bota e jashtme dëshironte të përm/byste shtetin e tyre ko/munist. “Në vend që të prodhonin pengesa teknologjike, bunkerët u prodhuan në masë. Libri i Hackman-it, i quajtur Metamorfoza, tregon bunkerët siç shfaqen sot”, thuhet në artikull.

Hackman thotë: “Fabrikat e prodhimit të betonit në çdo komunë filluan ndërtimin e bunkerëve 24 orë në ditë, çdo ditë të vitit nga viti 1976 deri në vitin 1989. Një punëtor i intervistuar më tha se fabrika ku punonte ishte e organizuar me tre turne prej tetë orësh secili. “Një tjetër, një inxhinier i fushës përgjegjës për ngritjen e bunkerëve më informoi se ai punoi 10 orë në ditë, çdo ditë për tetë vjet. “Kur e pyeta nëse ai ndonjëherë e ndjeu kërcënimin e perceptuar dhe nevojën për bunkerë, ai u përgjigj se atyre iu dha rregullisht alarmi i rremë i ajrit për të kushtëzuar mendimet e tyre”. JU FTOJM TE SHT YPNI VID EON ME POS HT

Be the first to comment on "Në çka u shndërruan 500 mijë bunkerët e Shqipërisë. Shikoni… (FOTO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*