Profesori i universitetit përhap teorinë laboratorike

Nuk ka prova të qarta. Por një nanoshkencëtar i Hamburgut thotë se ai dëshiron të stimulojë një debat publik dhe paraqet një katalog të provave rrethanore. Sipas mendimit të tij, patogjeni Sars-CoV-2 shpëtoi nga një aksident laboratorik. Pandemia nuk është një katastrofë natyrore.

Patogjeni Sars-CoV-2 nuk është me origjinë natyrore, por prodhohet artificialisht në një laborator në Wuhan, Kinë. Ky është përfundimi i arritur nga nanoshkencëtari Hamburg Roland Wiesendanger. Sipas deklaratave të tij, fizikanti mblodhi informacione nga botime të ndryshme shkencore, artikuj në media, biseda me kolegë dhe kontribute nga mediat sociale për një periudhë nga janari deri në dhjetor 2020. “Në përmbledhje, mund të thuhet se ka një provë të madhe që sugjeron që një aksident laboratorik në” Wuhan Instituti i Virologjisë “është deri tani shkaku më i mundshëm i pandemisë së koronës”.

Një njoftim për shtyp nga Universiteti i Hamburgut deklaroi se punimi nuk ofronte ndonjë provë shumë shkencore, por ofronte prova të shumta dhe serioze. Wiesendanger rendit disa faktorë që, sipas mendimit të tij, flasin kundër teorisë së pranuar gjerësisht se patogjeni Sars-Cov-2 ka origjinën nga lakuriqët e natës dhe është transmetuar tek njerëzit në fund të vitit 2019.

Nga njëra anë, në kontrast me epidemitë e mëparshme të lidhura me koronavirusin si Sars dhe Mers, asnjë i ashtuquajtur mikpritës i ndërmjetëm nuk është identifikuar deri më sot që mund të ketë mundësuar rrugën e përshkruar të transmetimit të patogjenit Sars-CoV-2 nga lakuriqët e natës tek njerëzit . “Teoria e zoonozës” si një shpjegim i mundshëm për pandeminë nuk ka asnjë bazë të shëndoshë shkencore.

Nga ana tjetër, viruset aktuale, “të reja” të kurorës mund të çiftëzohen çuditërisht me receptorët e qelizave njerëzore dhe të depërtojnë në qelizat njerëzore. “Kjo është bërë e mundur nga fusha të posaçme të lidhjes së receptorëve qelizorë të lidhur me një vend të veçantë (furin) të copëtimit të proteinës spike të koronavirusit”, thuhet në njoftimin për shtyp. Të dy vetitë në kombinim deri më tani nuk dihen në koronavirusët dhe tregojnë një origjinë jo-natyrore dhe një modifikim të patogjenit Sars-CoV-2.

“Mangësi të mëdha të sigurisë” në laboratorin e Wuhanit

Si një pikë tjetër, fizikanti thekson që lakuriqët e natës, të cilat është treguar se mbartin një numër virusesh të koronës, nuk ofrohen as në tregun e kafshëve në qendrën e Wuhan, e cila konsiderohet si pika fillestare e pandemisë. Në të kundërt, instituti virologjik në metropol ka një nga “koleksionet më të mëdha në botë të patogjenëve të shkopinjve që vijnë nga shpellat shumë larg në provincat jugore të Kinës”. Wiesendanger nxjerr përfundimin se është jashtëzakonisht e vështirë që lakuriqët e natës, të kishin bërë rrugën e tyre drejt Wuhanit natyrshëm nga kjo distancë prej gati 2000 kilometra, “vetëm për të shkaktuar një pandemi në të gjithë botën, në afërsi të këtij instituti virologjik”.

Përkundrazi, analiza nga anëtari i Leopoldina nxjerr në pah se manipulime gjenetike janë kryer në koronavirusët në institutin në fjalë për shumë vite. Qëllimi ishte që viruset të bëhen më ngjitës, të rrezikshëm dhe vdekjeprurës për njerëzit. Edhe para shpërthimit të pandemisë, “mangësi të konsiderueshme të sigurisë” u dokumentuan në strukturë. Shkencëtari në Wuhan duket se ka të ngjarë të ketë pasur një aksident dhe një shpërthim të virusit.

Si provë e mëtejshme e origjinës laboratorike, autori rendit një shkencëtar të ri nga instituti virologjik në Wuhan i cili thuhet se ishte i pari që u infektua. Ka gjithashtu indikacione të shumta që patogjeni ishte përhapur tashmë nga instituti virologjik në tetor 2019. Kjo do të justifikonte pse Sars-CoV-2 gjithashtu mund të zbulohej në mënyrë retrospektive në nëntor 2019 në Evropë . Përveç kësaj, Wiesendanger shkruan për indikacionet e një hetimi përkatës të institutit virologjik nga autoritetet kineze në gjysmën e parë të tetorit 2019.

Nga kjo dhe prova të tjera, profesori i Hamburgut konkludon se nuk ka pasur asnjë bazë të fortë shkencërisht për pretendimin se pandemia aktuale ishte shkaktuar nga një zoonozë. Si rezultat, nuk është e përshtatshme të flitet për një “katastrofë natyrore” për momentin. Përkundrazi, ka një provë të madhe që sugjeron që një aksident laboratorik në “Wuhan Institute of Virology” është deri tani shkaku më i mundshëm i pandemisë së koronës. “Në këtë rast nuk do të ishte një” katastrofë natyrore “, por një tragjedi e shkaktuar nga njerëzit”, shkruan Wiesendanger.

Paralajmërim i rrezikut me potencial edhe më të madh

Wiesendanger i tha gazetës “Bild” për motivet e tij: “Kurioziteti shkencor më ka sjellë këtu, si dhe një ndjenjë detyre. Si shkencëtar, unë duhet të pyes për origjinën e të gjitha vuajtjeve që virusi Sars-CoV-2 kashkaktuar “. Në botimin e tij ai citon gjithsej 60 referenca për teorinë e tij laboratorike.

“Kam përfshirë vetëm prova serioze në studim që mund të vlerësohen sipas kritereve shkencore. Në total, megjithatë, unë kam mbledhur rreth 600 pjesë të informacionit,” citohet fizikanti nga gazeta.

Universiteti i Hamburgut njoftoi se puna u përfundua në janar 2021 dhe fillimisht u shpërnda dhe diskutua në qarqet shkencore. Publikimi i gjetjeve ka për qëllim të stimulojë një debat të gjerë, “veçanërisht në lidhje me aspektet etike të të ashtuquajturës hulumtim” fitim i funksionit “, i cili i bën patogjenët më ngjitës, të rrezikshëm dhe vdekjeprurës për njerëzit”.

Dhe për vendimmarrësit politikë gjithashtu bën një ndryshim “nëse ata duhet të ndalojnë tregjet e botës së egër ose kërkime me rrezik të lartë me viruse të manipuluara gjenetikisht në të gjithë botën”. Wiesendanger është i sigurt se nëse kjo pyetje nuk nxirret në pah, kurora dhe llojet e tjera të viruseve mund të zhvillojnë një potencial shumë më të madh rreziku. Kjo pastaj vlen jo vetëm për të tashmen, por edhe për të ardhmen.

OBSH konsideron se aksidenti nuk ka gjasa

Në emër të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), një ekip studiuesish në Wuhan kërkuan origjinën e pandemisë. Ndër të tjera, shkencëtarët vizituan tregun e botës së egër dhe laboratorin e viruseve të përmendur. Megjithëse ata nuk kanë arritur ende të gjurmojnë rrugën natyrore të transmetimit të patogjenit tek njerëzit, ata dhe ekspertë të tjerë aktualisht janë të mendimit se një aksident laboratorik është “jashtëzakonisht i pamundur”.

Regjimi kinez përhap një teori krejt tjetër. Gjegjësisht se vendi i origjinës pandemike nuk është në Republikën Popullore, por që patogjeni u fut në vend përmes produkteve të ngrira. OBSH gjithashtu e konsideron këtë si shumë të vështirë. Peter Ben Embarek e bëri të qartë këtë edhe një herë në Gjenevë. Embarek drejtoi ekipin e ekspertëve të Wuhan të emëruar nga OBSH. Hipoteza kineze nuk është “diçka që ne shikojmë”, tha ai.

Be the first to comment on "Profesori i universitetit përhap teorinë laboratorike"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*