“Shqiptarët e uritur”, Kjo është historia e fotografisë së vitit 1913 të realizuar në…

Ish-gazetari Bajram Mjeku ka publikuar një fotografi që shpërfaq mjerimin e shqiptarëve, e që thotë se është realizuar më 4 maj 1913 në Prishtinë. Aty shihen disa shqiptarë “të uritur e leckosur”, derisa në afërsi të tyre qëndrojnë edhe dy xhandarë serbë.
Përmes një postimi në Facebook, Mjeku ka thënë se fotografia mund të jetë realizuar në Qarshinë e Prishtinës, aty ku sot janë objektet e Kuvendit dhe Qeverisë së Kosovës. “Askush më shumë se kjo fotografi e realizuar më 4 maj të vitit 1913 në Prishtinë, nuk dëshmon për mjerimin tonë. Shqiptarë të leckosur dhe të uritur, janë të “shoqëruar” edhe nga dy xhandarë serbë, të cilët janë dëshmia më e mirë e kërcënimit të radhës”, ka shkruar Mjeku. Sipas

Mjekut, kjo fotografi është realizuar nga bankieri francez dhe filantropi Albert Kahn, i cili e kishte vizituar Kosovën në maj të vitit 1913.
Në koleksionin e filantropit Albert Kahn, gjenden 94 fotografi me motive nga Kosova. Kahn veç Prishtinës, vizitoi edhe Prizrenin, Graçanicën e Lypjanin. Fotografia është realizuar sipas sistemit të parë fotografik në botë me përdorim të thjeshtëzuar, i cili atëbotë quhej “true color”. JU FTOJM TE SHT YPNI VID EON ME POS HT

Be the first to comment on "“Shqiptarët e uritur”, Kjo është historia e fotografisë së vitit 1913 të realizuar në…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*